Te weinig agenten voor alle geplande grote evenementen, maar zijn er genoeg beveiligers?

Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) wordt het aantal grote evenementen dat dit najaar kan plaatsvinden beperkt door de beschikbare politiecapaciteit om de veiligheid te garanderen. Sommige evenementen kunnen daardoor waarschijnlijk niet doorgaan, aldus NPB-voorzitter Jan Struijs.

Volgens Struijs moeten er keuzes worden gemaakt voor wat betreft het al of niet doorgaan van grote evenementen. De politie is volgens de vakbondsvoorzitter volledig door zijn menskracht heen, dus zal die schaarste moeten worden verdeeld.

Coronaregels
“In coronatijd hebben politiemensen veel overgewerkt”, zegt Struijs. “Zo kwam de handhaving van de coronaregels bovenop de andere taken van de politie en moest er de laatste tijd extra politie worden ingezet bij rellen, demonstraties en voetbalwedstrijden. Het aantal overuren stapelt zich enorm op en tegelijkertijd kan er geen verlof worden opgenomen. En dat gaat maar door, al een jaar lang.”
Ook ziet de politie veel medewerkers vertrekken omdat ze met pensioen gaan.

Evenementen schrappen
“Burgemeesters bepalen in overleg met politie of evenementen kunnen doorgaan. Komende weken overleggen die partijen over hoe de politiecapaciteit verdeeld zal worden”, aldus Struijs. “Het is nu nog niet duidelijk welke evenementen eventueel geschrapt moeten worden van de landelijke agenda. Wel is het volgens hem duidelijk dat bijvoorbeeld grote evenementen, zoals festivals, veel politiecapaciteit vragen. Ook zou er bijvoorbeeld veel politie-inzet nodig kunnen zijn tijdens het EK.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onderschrijft de waarschuwing van de politiebond. Hij heeft binnen het kabinet al gewaarschuwd dat de druk op handhavers al langere tijd hoog is. “We moeten gaan oppassen dat niet iedereen overal van alles gaat organiseren”, aldus de minister. “Politiemensen en boa’s hebben ook recht op vakantie en compensatie van overuren.”

Vergeleken met twintig jaar geleden is dan ook een grote verandering te zien. ,,De politie is teruggegaan naar haar kerntaken en de organisator van evenementen is verantwoordelijk voor het verloop van zijn evenement en maakt afspraken met gemeenten en maakt een veiligheidsplan. Inzet van vrijwilligers en particuliere beveiligers wordt met gemeenten afgesproken. Daarnaast heeft de politie ook een taak bij evenementen, maar dan meer in de buitenschil van het evenement.”

Als voorbeeld noemt de woordvoerder bloemencorso’s waarbij de politie in het verleden ook mankracht inzette voor een goede verkeersafwikkeling. Dat wordt tegenwoordig overgelaten aan verkeersregelaars  en beveiligers waar een organisator zelf voor moet zorgen.

Lijntje

Dat houdt in dat de politie zich minder laat zien op bijvoorbeeld een festivalterrein zelf, maar wel een oogje in het zeil houdt als een feest is afgelopen en een grote groep bezoekers tegelijk vertrekt. ,,Beveiligers hebben ook een direct lijntje met de politie. Als er dan iets gebeurt, zijn we wel snel ter plaatse.”