Evenementenbranche: ‘De festival­zomer van 2021 kun je waarschijnlijk afschrijven’

Danny Damman gaat voor door de lege Ziggo Dome. De route naar zijn kantoor voert langs de lege zaal, desolate bars en halfduistere eettentjes. “Hier horen mensen te lopen. Hier hoort gezelligheid,” verzucht hij.

Met zijn collega-directeuren Birgitte de Winter (concertzaal Afas Live) en Duncan Stutterheim (Westergas en A’DAM Toren) bespreekt hij de penibele situatie van hun bedrijven en de noodzaak tot actie. Maandag zal de evenementenbranche op hoog volume aandacht vragen voor de financiële nood als gevolg van inmiddels negen maanden coronastilstand.

Aan de koffie schuwen de drie grote woorden niet. “Het is niet eens meer vijf voor twaalf. Het is eigenlijk al over twaalven,” zegt Damman. Stutterheim, oprichter van dancegigant ID&T, legt de nadruk op toeleveranciers van licht, geluid en beveiliging. “De ruggengraat van onze industrie. Als er niet wordt ingegrepen, is al voor de zomer de helft van die zaken failliet.”

De leveranciers behoren met de grote concertzalen tot een vijftigtal bedrijven dat tot nog toe buiten alle extra steun voor de cultuursector vielen. Dat steekt het drietal, toch al gefrustreerd door de vertraging van de begin november aangekondigde mogelijkheid om testevenementen te houden. “Laat ons bewijzen dat het veilig kan,” stellen ze. “Nu gebeurt er helemaal niets. En elke dag vertraging doet extra pijn.”

Damman somt de gesprekken op over verruiming van het aantal van 30 bezoekers die hij in zijn zaal met 17.000 plekken mag ontvangen. “Alle denkbare topambtenaren van de gemeente, de wethouder, burgemeester Halsema. Zelfs minister Grapperhaus is hier geweest. Iedereen is van goede wil, maar het resultaat is nul.”