Uitvaartbeveiliging helaas bittere noodzaak. Inbrekers halen hun hele huis in Bolsward overhoop.

Op het moment dat Sietske Eijer (71) uit Bolsward aan het sterfbed van haar man Huibert (73) stond, haalden inbrekers hun huis overhoop. De verslagenheid is groot: de trouwsieraden zijn ook weg.

Alleen in het huis slapen, durft ze niet meer. Iedere avond komt één van haar volwassen kinderen daarom bij haar logeren. De verslagenheid is groot bij Sietske Eijer (71). In de nacht waarin zij met hun kinderen aan het sterfbed van haar man Huibert (73) stond, werd er thuis in Bolsward ingebroken.

Zoon Ronny: ,,Alle deuren en kasten stonden open. Er zijn sieraden weg. Een dierbaar bedelarmbandje uit haar jeugd, maar wat nog veel erger is: de trouwsieraden zijn ook gestolen. Die had ze van mijn vader gekregen en droeg ze op hun huwelijksdag. Daarna heeft ze ze nooit meer om gehad, want ze was er érg zuinig op.’’

Huibert Eijer is lang ziek geweest. Een alvleesklierontsteking hield hem vijf maanden op de intensive care in het MCL. Hij mocht daarna revalideren in Bloemkamp in Bolsward, maar toen ging het echt mis. ,,Al op de eerste dag daar kreeg hij corona. In allerijl is mijn vader weer naar Leeuwarden gebracht. Maar een bloeding had hem zo verzwakt dat hij het niet ging redden.’’ Vroeg in de ochtend van 6 februari overleed hij daar, omringd door zijn drie kinderen en zijn vrouw Sietske.

Terug ‘naar een leeg huis, zonder vader’

,,We gingen helemaal kapot naar huis’’, zegt Ronny. ,,Naar een leeg huis, zonder mijn vader.’’ Terug in Bolsward ontdekten ze dat alle deuren en kasten open stonden. ,,De grote dingen hadden ze laten staan – daar kun je niet mee over straat. Overal in huis was gezocht, er waren ook spullen kapot gemaakt.’’ Dat juist die kleine, persoonlijke, voor de familie zo waardevolle sieraden ontvreemd zijn, doet pijn. ,,Mijn moeder is heel erg verdrietig.’’

De ironie is onmiskenbaar. ,,We hebben hier nog nooit zoiets als een inbraak meegemaakt. En dan juist nu dit, met de trouwsieraden van mijn overleden vader.’’ De Bolswarder familie heeft aangifte gedaan. De politie heeft sporen onderzocht en werkt aan de zaak.

In het gesprek met de politie leerde Ronny iets: de avondklok heeft invloed op de activiteiten van dieven. ,,De agent vertelde me dat inbrekers momenteel tussen half negen en negen uur ‘s avonds rondjes rijden om te kijken wie er wel of niet thuis zijn. Wie tien voor negen nog niet thuis is, komt dat diezelfde avond waarschijnlijk ook niet meer. Mijn moeder had geen lichtje laten branden, het was dus donker…’’ Voor de Eijers komt die les te laat, maar wie weet, zegt Ronny, is het wijze raad voor anderen.

Ondertussen heeft Ronny, fysiotherapeut in Bolsward, een hartenkreet op Facebook gezet. Aan zijn oproep om het bericht te delen is door meer dan duizend mensen gehoor gegeven. Hij richt zich in zijn bericht rechtstreeks tot de dader: ,,Wilt u alstublieft uw hart laten spreken en de paar herinneringen die mijn moeder nog had, in de vorm van sieraden, alstublieft teruggeven. Mag ook anoniem in de brievenbus. U weet waar u zijn moet!’’

• Súdwest-Fryslân